A Csipike Pipa- és Borklub jóval azelőtt alakult, hogy én még az egyetemre kerültem. Ez a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) gépészkari kollégiumában létrejött öntevékeny klub. Elsősorban gépészek alapították, de szerencsére a Szervezeti és Működési Szabályzat (SzMSz) nem zárja ki más karok, esetleg más egyetem híveinek a tagfelvételét.

Csipikével életünkben először kisgyerekként találkozhattunk, ami néhány 'felnőtt' egyetemistában is maradandó nyomot hagyott. Ezért néhányan az alapító tagok közül megszervezték, egy kollégiumi folyosószakasz kifestését. A falakra Csipike került teljes életnagyságban. Ekkor alakult ki egy kedves vidám közösség.

Csipike születésnapja egy szép, napsütéses, borvirágos csütörtöki napra esett. Ez már olyan régen volt, hogy még a hírek is csak szájhagyomány útján terjedtek. Így történhetett meg az, hogy Csipike pontos születési idejét nem tudjuk. Még a csodatevő jótündérek sem tudták. De mivel mi nagyon szeretjük Csipikét, nem akarjuk megbántani azzal, hogy megfeledkezzünk a születésnapjáról, ezért a nagyon okos alapító tagok kitalálták, hogy ezentúl minden Csütörtökön megünnepeljük Csipike születését.
Kórus
A csütörtöki napok nagyon vidáman szoktak végződni. Persze nem mindig, mert ez egy nagyon vidám társaság, és előfordulhat, hogy valakinek később, valakinek korábban ér véget a Csipikézés. Volt már olyan is, hogy valaki nem is emlékezett a vidám születésnap végére. Neki természetesen Pénteken is folytatódhat a Csipikézés.

De hogy valaki ne tudja, hogy mit ivott Csipike egészségére, ezért a bölcs elnökünk kinevezett egy írnokot, hogy a Csipike ülésen elfogyasztott borokról jegyzőkönyvet készítsen. Ezt a megtisztelő feladatot City kapta (aki azóta se képes egy normális oldalt összerakni, de majd most). Egy kis füzetet használtam fel erre a nemes célra, és mivel eddig két tantárgy végighallgatása közben nem telt meg, rengeteg hely jutott benne a Borok számára.

Így Csütörtökönként megismerhettük kishazánk különböző borvidékeinek palackozott formájú eredményét. Igaz ugyan, hogy papírok hiányában senkit sem nevezhetünk szakképzet borkóstolónak, de rengeteg tapasztalattal a torkunk alatt állíthatom, hogy véleményeinket a borok terén érdemes megfogadni.

Persze nem csak borozgatni szoktunk, hanem elmegyünk kirándulgatni, túrázgatni. Gyalog, biciklivel, kenuval esetleg valaki lóháton. A szabadban, friss levegőt belélegezve szinte új erőre kapunk, bár ebben lehet, hogy a nagyon egészséges hohescé+vodka nevű italkoncentrátum is segíteni szokott.

Ha esetleg egy bor iránt érdeklődő egyén vetődik a Csipike klub tájékára, és érdemesnek tartjuk arra, hogy barátunknak fogadjuk, akkor elkezdődik egy nagyon érdekes tanfolyam. Ugyanis az SzMSz feltételein kívül, még meg kell tanulnia Csipikét rajzolni. Ez egy roppant nehéz, időigényes feladat, de a tagok időt, fáradságot és agysejteket nem kímélve mindent megtesznek, hogy a jelentkező szép Csipikét rajzoljon. Csipikét rajzolni azért nehéz először, mert tulajdonképpen a jelöltnek kell ellesni a Csipikerajzolás fortélyait. Ezért a spontán, öntudaton kívül rajzolt Csipikéket sajnos nem tudjuk elfogadni.
Csipike, az óriástörpe
Közben eltelt egypár év, és ki diplomával, ki a nélkül elment az egyetemről az ÉLET -be. Mindenki magával vitte szeretett Csipikénket, és így történhetett meg, hogy bár többen is kevés szabadidővel rendelkeznek, és nagyon szétszóródtunk az országban, még mindig összejárunk, hogy közösen ünnepeljük meg Csipike születésnapját. Felelevenítve régi emlékeket, vidáman töltjük a találkozások rövid perceit.Vissza a térképre!