Fodor Sándor emlékére

Csíksomlyó, 1927. december 7. - Kolozsvár, 2012. március 28. Romániai magyar író, műfordító.


Életútja, munkássága

1927. december 7-én született Csíksomlyón. Gyerekfejjel megismerte a második világ háború borzalmait, a Csíkszeredai Római-katolikus Főgimnáziumban érettségizett, a Bolyai Tudományegyetemen államvizsgázott román-német szakon. Nagyszentmiklóson tanárként dolgozott. 1951-ben kötötte össze életét Nagy Éva festőművésszel. Az 1950-es években két gyerekük is született: Éva Veronika és Eszter. 1951 és 1956 között a kolozsvári Irodalmi Könyvkiadó szerkesztője. 1956-tól 1988-ig a Napsugár erdélyi gyermeklapnál szerkesztő. 1990 és 1991 között nyugdíjazásáig a Keresztény Szónál szerkesztő. Nyugdíjas éveiben is aktívan ír. Több hazai és nemzetközi elismerésben részesült.

Irodalmi pályafutását novellistaként kezdte. Első megjelent kötete 1954-ben látott napvilágot Bukarestben "Fehérfenyő" címmel, amely elbeszéléseket, karcolatokat tartalmaz. Ezt követően sorra jelentek meg elbeszéléskötetei, de kisregényeket is ír. Írásaival belopta magát a hazai közönség, főleg a székelyföldi csíki ember szívébe. Műveit a székely humor, a drámai életképek, helyzetek és az abszurd vonások jellemzik. Igazi áttörést a Csipike meseregény-sorozatával aratta, melyet több nyelvre lefordítottak. Első része "Csipike, a gonosz törpe" címen jelent meg 1966-ban. A meseregény elsősorban a gyerekekhez szól, azonban derűje és mély filozófiai mondanivalója révén megkapja a felnőtt olvasóközönséget is.

Az 1997-ben Csíkszeredában kiadott "Levelek hazulról - haza" c. írásgyűjtemény a Hargita Népe c. napilapban megjelent cikkeit közli. A mai ember problémáira próbál orvosságot találni. Itt említi meg, hogy neki a haza két pólusra tevődik: az egyik szülőföldje Csíksomlyó és Csíkszereda, a másik Kolozsvár.


Művei


Műfordítások


Díjak, kitüntetések


Felhasznált források:

Wikipédia

Külső linkek:

Beszélgetés a gyermekirodalomról és a Napsugár indulásáról

Hazai gondolat - Fodor Sándor: Csipike

Olvasóterem: In memoriam Fodor Sándor

Youtube - Csipike a gonosz törpe c. meseregényének 1. fejezete

Csipike bábjáték képekben


Vissza a bulikhoz!

Vissza a térképre!